De ruilverkaveling van Sauwerd

De ruilverkaveling van Sauwerd

7,50 (incl. btw)

De ruilverkaveling van Sauwerd (1965-1911).
Dit boek is samengesteld door de landinrichtingscommissie van de Dienst Landelijk Gebied, Provincie Groningen als naslagwerk.
https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/ruilverkaveling-sauwerd-afgerond/

Artikelnummer: 92-BN9789079742004 Categorieën: , , Tags: , , , , ,

Extra informatie

Gewicht 295 g
Afmetingen 240 × 180 × 10 mm
ISBN

9789079742004

Auteur(s)

Henk van den Brink

Omvang

96 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, geïllustreerd, hardcover

Verschijning

2011

Beschrijving

De ruilverkaveling van Sauwerd kent een bijzonder lange geschiedenis. Maar liefst 46 jaren verstreken tussen de eerste aanvraag in november 1965 en de officiële afsluiting in 2011. Er waren vertragingen door wijzigingen in het Natuurbeleidsplan, maar ook door het landelijk bekend geworden arrest in 2013, het Sauwerd-arrest. Dit arrest maakte de reparatie van de Landinrichtingswet noodzakelijk.

Dit boek is een naslagwerk over het hoe, wat en waarom van een van de laatste ‘klassieke’ ruilverkavelingen. De veranderingen worden beschreven vanuit drie thema’s: landbouw, recreatie en natuur.  Het boek bevat veel interviews, cijfers en wetenswaardigheden. Door middel van (oude) kaarten en foto’s worden de oude en nieuwe situatie in beeld gebracht. Bij bijna elke ruilverkaveling zijn er voor- en tegenstanders. Dit was bij de ruilverkaveling van Sauwerd niet anders.

In het boek is ook een fietsroute van ca. 25 km opgenomen. In het kader van de ruilverkaveling zijn verspreid door het gebied fietspaden aangelegd en stukken landbouwweg mede geschikt gemaakt voor fietsers. Je fietst langs meanders van de oude rivier de Hunze,  oeverwallen en wierden. Bij de molen Koningslaagte vind je een informatiebord over het totale gebied van de ruilverkaveling.
De route is ook los verkrijgbaar.

Lees meer over het oude cultuurlandschap op de site van Stichting Het Groninger Landschap

Titel

Ga naar de bovenkant