Geschiedenis Noordwolde

Geschiedenis Noordwolde

25,00 (incl. btw)

Feiten en verhalen uit de geschiedenis van Noordwolde

Ken je het verhaal van:
• Dat veen wat verdwenen is?
• Die boer die geen brood meer zag in graan?
• Dat loug zonder Groningers?
• Die dominee met losse handjes?
• De gevelsteen die in de verkeerde muur zit?
• Die ijsvereniging zonder ijs?

Tussen Stad en Ommeland staat een markante toren. Daarin hangt een grote klok uit 1597 waarop de naam van het dorp staat: Nordtweld. Dat dorp is in de tussentijd minstens zo veel veranderd als de plaatsnaam. In het boek Feiten en verhalen uit de geschiedenis van Noordwolde komen al die veranderingen aan bod. Dit veelzijdige werk beschrijft de ruimtelijke en sociale ontwikkeling van Noordwolde in de afgelopen honderden jaren.

Presentatie en afhalen

Let op! Het boek verschijnt op zaterdag 7 mei a.s. en wordt pas uitgeleverd vanaf 14.00 uur.
Je bent op zaterdag 7 mei en/of zondag 8 mei tussen 14.00 – 17.00 uur welkom om het boek af te halen in Dorpshuis De Woldstee Noordwolde.
Er is dan ook een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Noordwolde.

Extra informatie

Gewicht 500 g
Afmetingen 220 × 220 × 18 mm
ISBN

9789079742332

Auteur(s)

Mark Reysoo

Omvang

192 pagina's

Uitvoering

in kleur, rijk geïllustreerd, hardcover

Verschijning

7 mei 2022

Beschrijving

De geschiedenis van Noordwolde is tot stand gekomen na grondig archiefwerk en dankzij de herinneringen van vele (oud-)Noordwoldenaren. Ook zijn uit het hele land nieuwe foto’s opgedoken. Het resultaat is een rijk geïllustreerd werk vol citaten. Daardoor komt de wereld van toen echt tot leven. Een wereld waarin het hard werken was om droge voeten te houden, het land vrucht te laten dragen en de kerk te behouden. Die wereld reikt van Oude Ae tot Boterdiep: Wolddijk, Plattenburg en Willemsstreek doen dus volop mee!

Zes thematische hoofdstukken

Voor de leesbaarheid is het boek in zes thematische hoofdstukken opgedeeld. Daarin komen achtereenvolgens de waterbeheersing, woningbouw, landbouw, ijsvereniging, hervormde gemeente en bevolking aan de orde. Meestal gaat het over de afgelopen tweehonderd jaar, soms iets verder terug. Bijvoorbeeld naar de achttiende eeuw, wanneer Noordwolde zucht onder het adellijk juk.

Historisch én actueel

Noordwolde schrijft haar geschiedenis natuurlijk niet alleen. Dat kleine dorp beweegt mee op de grote golven van voorspoed, ontkerkelijking en klimaatverandering. Waar nodig is daarom de landelijke context geschetst. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat Noordwolde tussen 1850 en 1870 een bouwhausse beleefde. Of dat de kerk het na 1960 steeds moeilijker kreeg. En na 1970 overspoelde de ‘import’ echt niet alleen dat siepeldorp. Doordat zulke ontwikkelingen tot in het heden zijn beschreven is het boek historisch én actueel.

Juist die brede blik maakt het boek interessant voor een groter publiek. Bovendien is het ook voor niet-ingewijden uitstekend te begrijpen, omdat waar nodig huisnummers worden genoemd. Dankzij duidelijke kaarten zijn de locaties altijd makkelijk op te zoeken.

Over de auteur

Mark Reysoo (Noordwolde, 1992) interesseert zich voor alles wat zich in en rond Noordwolde afspeelt. Maar behalve betrokken bij het heden is hij nieuwsgierig naar het verleden en bezorgd over de toekomst. Hij heeft daarom zijn ervaring met historisch onderzoek aangewend om de laatste anderhalf jaar aan een geschiedenis van Noordwolde te werken. In die tijd heeft Mark aan bijna alle keukentafels in Noordwolde gezeten, iets wat hij daarvóór al graag deed. Ook na dit boek zal hij naar Noordwoldes lotgevallen blijven speuren.

Begraafplaats Noordwolde

Andere suggesties…

Titel

Ga naar de bovenkant