Zestien vierkante meter

Zestien vierkante meter

16,00 (incl. btw)

Arbeiderswoningen op Groninger dorpen 1900-1950
Een boek over de schrale voorgeschiedenis en de moeizame ontwikkeling van de Woningwet, voor het eerst niet beschreven voor een stad, maar van het platteland. Een woongeschiedenis van vele tienduizenden Groninger arbeiders.

Artikelnummer: 083-BT9789081794916 Categorieën: , , Tags: , , ,

Extra informatie

Gewicht 735 g
Afmetingen 210 × 297 × 11 mm
ISBN

978 90 81794 916

Auteur

Joop Tilbusscher

Omvang

160 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, veel foto's, genaaid gebrocheerd (softcover)

Verschijning

2015, Joop Tilbusscher (Feerwerd)

Beschrijving

Het boek vertelt over de zieke 19e eeuw en over het karige bestaan en de slechte woonsituatie van arbeidersgezinnen rond 1900. Dan komen de Woningwet en de Landarbeiderswet, die dat allemaal zullen veranderen en er worden huizen gebouwd. Die zijn mooi, ruim, maar voor arbeiders meestal onbetaalbaar en in een lange crisis valt de bouw op de dorpen weer stil. Hopeloos gehuisvest gaat het platteland de oorlog in, al geeft de stijlvolle particuliere bouw van de dertiger jaren een ander beeld. Na de oorlog piekt de woningnood, jonge stellen willen eindelijk trouwen. Er gebeurt nauwelijks iets, tot in 1950 de burgemeester van Ulrum, oud verzetsman, 31 gemeenten bevrijdt met zijn 1000-Woningenplan. Deze antirevolutionair maakt op Groninger dorpen revolutie met een ongekend groot bouwproject en een ontwerp van echte doorzonwoningen. Zo verschijnen de eerste rijtjeshuizen op Groninger dorpen en heten ze geen arbeiderswoning meer.

Over de auteur:
Joop Tilbusscher weet uitgebreid archiefonderzoek om te zetten in een aansprekend, in taal en inhoud verrassend verhaal. Persoonlijke geschiedenissen, waarnemingen van tijdgenoten, Engelse invloeden op de woningwetbouw en een bredere politieke context worden in één werkelijkheid samengebracht. Dit boek gaat over wonen en de inspanningen om woningen te bouwen. Bouwtekeningen en plattegronden – vaak in blauwdruk – worden gebruikt en toegelicht om dit proces te verhelderen. Joop Tilbusscher onthult, dat de oorsprong van de naoorlogse woningnood in Groningen ver voor de oorlog lag. Daarmee maakt hij de keerzijde zichtbaar van de populaire dertigerjaren bouw.

Ga naar de bovenkant