Architect Albert Wiersema

Architect Albert Wiersema

15,00 (incl. btw)

De inventarisatie van het oeuvre van architect Albert Wiersema maakte allerlei verborgen schatten uit het verleden zichtbaar, hoewel het om nog relatief jonge bouwwerken gaat. De door hem ontworpen gebouwen zijn fotogeniek en prachtig om te zien.
Zijn werkgebied was vooral de (vm) gemeente Bedum en directe omgeving. Zijn netwerk bracht hem echter ook op andere plaatsen in Groningen en een enkele keer maakte hij een uitstapje buiten de provincie. Bijvoorbeeld voor twee kerken, één in Twijzel (1934) en één in Mariënberg (1952), en een school in Assen (1952). Zijn oeuvre bestaat uit ongeveer 250 werken.

Artikelnummer: 65-BN9789079742127 Categorieën: , , Tags: , , , ,

Extra informatie

Gewicht 295 g
Afmetingen 170 × 240 × 6 mm
ISBN

9789079742127

Auteur

Bertus Fennema (Zuidhorn)

Fotograaf

Marienus Beukema

Omvang

96 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, veel foto's, gebrocheerd (softcover)

Verschijning

2017

Beschrijving

Architect Albert Wiersema (1895 – 1966) te Bedum – gedegen en creatief

Vanaf de start van zijn praktijk in 1925 tot aan zijn overlijden in 1966 ontwierp architect Albert Wiersema honderden bouwwerken. In de jaren twintig en dertig was hoofdzakelijk de bouwstijl van de Amsterdamse School voor hem richtinggevend. Hij vertaalde deze stijl in de bekende Groningse variant: ingetogen en zakelijk met een arsenaal aan details om expressie in het ontwerp tot uitdrukking te brengen. De kleurrijke Groninger baksteen was bij hem favoriet. Het metselwerk met dit streekproduct, alsmede kleine ornamenten, glas-in-lood met geometrische motieven, laddervensters, rondbogen en decoratie in de vorm van beton- en steenstrippen op gevels en schoorstenen behoorden tot het repertoire, waarmee hij fraaie bouwwerken schiep.

Zijn omvangrijk en veelzijdig oeuvre bestaat uit woonhuizen, woon-winkelhuizen, voorhuizen van boerderijen, agrarische gebouwen, scholen en kerken. Zes bouwwerken zijn aangewezen als  rijksmonument. Het werkgebied van Wiersema was vooral de gemeente Bedum en omliggende gemeenten. Hij voerde echter ook opdrachten uit op verschillende andere plaatsen in de provincie Groningen. Buiten de provincie was hij verantwoordelijk voor de bouw van enkele kerken en scholen.

Auteur Bertus Fennema , liefhebber van architectuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw, typeert architect Albert Wiersema als iemand die gedegen en creatief was. Die eigenschappen zijn terug te vinden in zijn werk. De auteur maakte dit boek om meer bekendheid te geven aan de persoon Albert Wiersema, maar vooral om zijn indrukwekkende oeuvre te ontsluiten en voor het voetlicht te brengen.

Klik hier voor meer publicaties over Amsterdamse School bouwstijl

Titel

Ga naar de bovenkant