In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was er in Groningen sprake van een aanmerkelijke bouwproductie. In Stad en Ommeland werden vele scholen, kerken, winkels, arbeiderswoningen en fabriekspanden gebouwd, en, niet te vergeten, het type woning dat we nu als “jaren dertig huis” kennen. Over tal van architecten uit deze periode is inmiddels een boek verschenen. Tot deze generatie architecten behoort ook Karst Zevenberg uit Bedum. Zijn bijdrage is tot dusver onderbelicht gebleven. Met dit boek wordt hij aan de vergetelheid ontrukt. Terecht, want zijn gevarieerde oeuvre bevat meerdere juweeltjes.
Architect Karst Zevenberg
€18,50 (incl. btw)
Uitverkocht
Uitverkocht
Extra informatie
Gewicht | 380 g |
---|---|
Afmetingen | 170 × 240 × 10 mm |
ISBN | 978 90 79742 189 |
Verschijningsdatum | UITVERKOCHT (1e druk, 7 september 2018) |
Auteurs | Bertus Fennema (Zuidhorn), Hidde Rinze Koornstra (Purmerend) |
Fotografie | Marienus Beukema |
Uitvoering | 128 pagina's, geheel in kleur, veel foto's, genaaid gebrocheerd (softcover) |
Beschrijving
Architect Karst Zevenberg (1893-1960) voor het voetlicht
Tot deze generatie architecten behoort ook Karst Zevenberg uit Bedum. Zijn bijdrage is tot dusver onderbelicht gebleven. Met dit boek wordt hij aan de vergetelheid ontrukt. Terecht, want zijn gevarieerde oeuvre bevat meerdere juweeltjes. De vele foto’s in het boek tonen de schoonheid ervan. Ook het levensverhaal van Zevenberg, de sociale omgeving waarin hij werkte en de architectonische waarde van zijn werk komen ruimschoots aan bod. Voor wie zijn werk in het echt wil bewonderen: de lijst met adressen van alle nog aanwezige panden van Zevenberg kan heel goed worden gebruikt als gids bij een ontdekkingstocht over het Groninger platteland. Dit alles maakt het boek aantrekkelijk voor iedere liefhebber van lokale en regionale geschiedenis en van architectuur.
Karst Zevenberg werd op 22 maart 1893 in Bedum geboren als zoon van een dagloner. Hij volgde aan de ambachtsschool in Groningen een opleiding tot timmerman en vestigde zich in 1923 als bouwkundige in Bedum. In hetzelfde jaar kreeg hij zijn eerste opdrachten als ontwerper en vanaf 1924 noemde hij zich architect. Zijn bureau was gevestigd op Stationsweg 66, in een door hemzelf ontworpen woning. In 1940 verhuisde de praktijk naar Wilhelminalaan 4, ook weer in een door hemzelf ontworpen woning. Karst Zevenberg overleed op 67-jarige leeftijd, in Groningen, op 23 juni 1960 en is begraven in Bedum.
Bertus Fennema, Hans Stoelinga en Hidde Rinze Koornstra hebben voor dit boek onderzoek verricht naar het werk van Zevenberg. Dat onderzoek heeft een verrassend groot en gevarieerd oeuvre aan het licht gebracht. Gedurende de vijfendertig jaar dat Zevenberg als architect werkte, kreeg hij tegen de tweehonderdvijftig opdrachten. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw maakte Zevenberg ontwerpen waarin hij de vormen van de Amsterdamse School combineert met de kleuren van de Groninger kunstkring De Ploeg. Her en der zijn ook invloeden van de Engelse landhuisstijl, de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright en de Delftse School waarneembaar. De baksteen speelt in al zijn ontwerpen de hoofdrol. Zevenberg liet baksteen van zijn expressieve kant zien en combineerde de stijlvolle sierlijkheid ervan met heldere lijnen en zuivere vormen. Zijn architectuur valt daarmee onder de zogenoemde Groninger variant van de Amsterdamse School: een sobere, strakke vorm van baksteenexpressionisme.
Karst Zevenberg bediende een brede groep klanten, van arbeiders tot notabelen en van middenstanders tot renteniers, behorende tot alle zuilen. Hij ontwierp winkelpanden, landarbeiderswoningen, boerderijen, werkplaatsen, pastorieën, scholen, fabrieksgebouwen, landhuizen en sociale huurwoningen. Veel daarvan staan in Bedum, Noordwolde, Zuidwolde en Onderdendam, maar hij ging ook verder van huis, van Haren tot Winsum, en van Adorp tot Zandeweer.
Ontwerpen van zijn hand zijn te vinden in: Adorp, Bedum, Bierum, Haren, Huizinge, Kantens, Middelstum, Noorderhoogebrug (stad Groningen), Noordwolde, Onderdendam, Peize, Stitswerd, Winsum, Zandeweer en Zuidwolde (Gr).