Architect Klaas Siekman

Architect Klaas Siekman

22,50 (incl. btw)

Architect Klaas Siekman Azn (1878-1958) te Zuidhorn – Vakman van formaat

Klaas Siekman werd in Leegkerk geboren als zoon van een timmerman en kwam, na een grondige opleiding, in 1905 als waterbouwkundige in dienst bij het waterschap Westerkwartier. Daarna werd hij benoemd tot gemeente-opzichter bij een zestal gemeenten in het Westerkwartier en vestigde hij zich in 1907 als zelfstandig architect en waterbouwkundige in Zuidhorn. Meteen na zijn komst in Zuidhorn kwam er door zijn invloed een avondtekenschool voor ambachtslieden in Zuidhorn, waarvan hij directeur werd. Hij kreeg gedurende een periode van bijna veertig jaar meer dan driehonderd opdrachten voor het ontwerpen van bouwwerken en van infrastructurele werken zoals wegen, bruggen en waterwerken. Met zijn veelzijdige talenten en door een enorme werklust kwam dit alles tot stand.

Artikelnummer: 80-BN9789079742288 Categorieën: , , Tags: , ,

Extra informatie

Gewicht 550 g
Afmetingen 220 × 220 × 20 mm
ISBN

978 90 79742 28 8

Verschijningsdatum

Druk 1, 13 november 2020

Auteur

Bertus Fennema (Zuidhorn)

Fotograaf

Harry van der Werff (Zuidhorn)

Uitvoering

ca. 216 pagina's, volledig in kleur, veel foto's, genaaid gebonden (hardcover)

Beschrijving

Klaas Siekman en zijn medewerkers verrijkten Zuidhorn en omgeving met de mooiste panden: villa’s, burgerwoningen, pastorieën, gemeentehuizen en andere publieke gebouwen, sociale woningbouw en woon-winkelhuizen. In de dorpen Noordhorn en Zuidhorn samen staan nog ongeveer honderd bezienswaardige panden van Siekman. Die dorpen zouden er heel anders hebben uitgezien zonder de aanwezigheid van deze architect!

Ook Grijpskerk is mede “getekend” door Siekman: het gemeentehuis, de directeurswoning bij de melkfabriek en een zevental prachtige prominente woningen zijn van zijn hand. Drie van deze ontwerpen hebben zelfs de status van rijksmonument.

Grootegast, Niekerk (WK), Noordhorn, Oldehove en Sebaldeburen zijn gezegend met een pastorie van Siekman. In Bedum en Hoogkerk staan nog gave complexen sociale woningbouw en her en der staat in het Westerkwartier een villa van Siekman of een ander interessant gebouw(tje), zoals het gemeentehuis in Ezinge of het gemaal bij ‘t Kret. Zijn werken zijn duurzaam gebouwd en daardoor nog steeds in groten getale aanwezig. Van al deze ongeveer honderdvijftig panden staat er minstens één foto in het boek. Dit maakt het mogelijk om ruimschoots kennis te nemen van het werk van deze “vakman van formaat”…

Siekman realiseerde elf rijksmonumenten, die in de jaren negentig zijn aangewezen: een bewijs dat hij architectonisch heel wat in zijn mars had.

Het boek geeft niet alleen opening van zaken over het leven en werk van Siekman, maar beschrijft ook de maatschappelijke context waarbinnen hij tussen 1907 en 1945 vanuit zijn architectenkantoor in Zuidhorn in het Westerkwartier heeft gefunctioneerd.

Over de auteur: Bertus Fennema uit Zuidhorn is de schrijver van het boek. Hij is een groot liefhebber van de architectuur in de eerste helft van de twintigste eeuw. Eerder schreef hij zes boeken over andere architecten in Groningen uit deze periode. Als oud-burgemeester van de gemeente Zuidhorn maakte hij bij het maken van het boek over Siekman gebruik van zijn lokale kennis en van zijn kennis van het openbaar bestuur.

Foto’s: Harry van der Werff, Zuidhorn

Titel

Ga naar de bovenkant