Overgebleven

Overgebleven

15,00 (incl. btw)

Veertig impressies in woord en beeld van in tijd en ruimte overgebleven ‘voorwerpen’, gebouwen en landschapselementen in het Groninger landschap.

Fons van Wanroij en Geert Schreuder namen het thema overgebleven als uitgangspunt, bleven dicht bij huis en bestudeerden veertig in tijd en ruimte overgebleven ‘voorwerpen’, gebouwen en landschapselementen in Stad en Ommelanden.

“De veertig getekende en beschreven objecten verbergen verhalen over het boeiende verleden van onze provincie. Dit boek is een ongewone ontdekkingstocht in een gebied dat we dachten te kennen. Maar het Groninger landschap is, zoals de mensen die er al eeuwen wonen, geen open boek. We hebben het opnieuw en op een andere manier leren kennen. Neem de tijd, lezer en sta stil bij wat overbleef. Wij verwachten dat u na lezing van onze beeldende en geschreven impressies anders naar uw Groninger Landschap gaat kijken.”
Lees meer over de inhoud bij de beschrijving onder de afbeelding…

Wandel- en fietsroutes
Naar aanleiding van de impressies haken we aan op bestaande routes of zetten we zelf routes uit.
Als je hiervoor interesse hebt, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Artikelnummer: 81-BN9789079742318 Categorieën: , Tags: , ,

Extra informatie

Gewicht 295 g
Afmetingen 170 × 240 × 6 mm
ISBN

9789079742318

Auteur(s)

Fons van Wanroij, Geert Schreuder

Omvang

96 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, geïllustreerd, softcover

Verschijning

3 september 2021

Beschrijving

Lees bijvoorbeeld het verhaal van de eeuwenoude weg van Groningen naar Winsum bijvoorbeeld die zijn betekenis verloor toen hij doodliep op het Van Starkenborghkanaal. Over gebouwen die hun oorspronkelijke functie kwijtraakten: een doorrit bij een café, een kerk op een industrieterrein, een luchtwachttoren, het kleinste café van de wereld in Groningen of een gebouw waarvan alleen de façade bleef staan.

Over sporen van de ijstijd in het landschap of kolken ontstaan na een dijkdoorbraak.

Niet alleen natuurgeweld, maar ook menselijke bedrijvigheid liet afdrukken na in het landschap: resten smalspoor van verdwenen steenfabrieken, een waterput onder de grond, een bunker bij Jipsingersluis of een pluk hoogveen door verveners achtergelaten.

En dan de verborgen curiositeiten. Een familiegraf op een boerenerf, een Lourdesgrot bij Ter Apel, of een grafsteen met een verhaal. Het Ambonezenbosje, de Hamer en Sikkellaan en een joodse begraafplaats in de middenberm.

In het werk van dichter Peter Visser ten slotte is het Groninger landschap van weleer poëtisch vastgelegd. Met een tekst over zijn poëzie sluit het boek af.

Andere suggesties…

Ga naar de bovenkant