Het dorp
Westerwijtwerd was in die tijd een dorp met boerderijen rondom en er was een druk verenigingsleven. Elke zondag werd er kerk gehouden en er was een zondagsschool. Er was een kruidenierswinkel, een huisschilder, een kuiper, een schilder en achter bij de kerk was een kwekerij.
Hoe het destijds was in de bakkerij
De bakkerij heeft een stenen oven met oliestook. Voorheen werd de oven verwarmd met turf en takkenhout. Onder de oven is een ruimte waar pinda’s worden gebrand.
Als je de winkel in Westerwijtwerd binnenkomt, zie je links een toonbank. Hierop staat de weegschaal, een vitrinekastje met snoeprolletjes en een maggiblik waarin de bouillonblokjes worden bewaard.
Onder de toonbank is een vat waar stroop in zit. De klant komt zelf met een blikje en daarin wordt met een grote pollepel (slaif) de stroop in neergelaten. Naast de toonbank staat nog snoep (slik) in een standaard.
Aan de andere kant is een kleine toonbank.
Uitbreiding
In 1972 wordt aan de Trekweg in Middelstum de timmer fabriek van Rustema gekocht. Bij grote drukte gaat de productie van de eierkoek continu door van 7.00 tot 17.00 uur. Voor de pauzes komt het personeel dat in Westerwijtwerd werkt, naar Middelstum. Het is een heel gereis van Westerwijtwerd naar Middelstum en terug.
In 1975 wordt in de tuin in Westerwijtwerd een fabriek gebouwd. Door deze uitbreidingen is er opslag nodig. Aan de overkant van de weg wordt een pand gekocht. Daar komt de opslag van grote balen met kokos, dozen en boter voor de korstproductie.
In 1985 begint Vast Banket na aankoop van een bijna nieuwe, maar stilstaande fabriek op het industrieterrein bij Wester wijtwerd, genaamd Boerdam. De oude steenfabriek wordt helemaal ingericht om er te kunnen bakken. In plaats van stenen worden er nu koekjes gebakken.
Reorganisatie
In 2010 komt het bedrijf in handen van Aviateur Banket bakkerijen. Er volgt een grote reorganisatie, een grote groep personeel op diverse functies wordt ontslagen. Alle kantoor werkzaamheden worden nu vanuit Langbroek geleid. Maar… de eierkoeken en kokoskransen, waar Uilke Vast ooit mee begon, liggen 10 jaar later nog steeds in de winkel.