Vast Banket, da’s je van het!

Vast Banket, da’s je van het!

22,50 (incl. btw)

Voor vele Groningers zijn de lekkernijen van Vast Banket een begrip. Het verhaal van Vast Banket begint op 1 april 1946. Dan nemen Uilke Vast en zijn vrouw Jantje Johanna Maria Vast-Stalman in Westerwijtwerd de bakkerij met winkel en bakfiets over van bakker Boelema.

Frouk Vast liep al jaren rond met het idee om het verhaal van vader en moeder Vast eens op papier te zetten. Aan de hand van allerlei artikelen die van haar vader Uilke zijn geweest, heeft zich het verhaal gevormd. Gaandeweg heeft ook broer Stoffer een bijdrage geleverd en zijn er oud­-werknemers geïnterviewd. Verder bevat het boek enige hoofdstukken met foto’s van personeelsleden en ­feestjes.

Artikelnummer: BV9789079742295 Categorieën: , Tags: , , ,

Extra informatie

Gewicht 550 g
Afmetingen 220 × 220 × 12 mm
ISBN

9789079742295

Auteur(s)

Frouk Vast

Omvang

108 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, geïllustreerd, hardcover

Verschijning

2021, Frouk Vast

Beschrijving

Het dorp
Westerwijtwerd was in die tijd een dorp met boerderijen rondom en er was een druk verenigingsleven. Elke zondag werd er kerk gehouden en er was een zondagsschool. Er was een kruidenierswinkel, een huisschilder, een kuiper, een schilder en achter bij de kerk was een kwekerij.

Hoe het destijds was in de bakkerij
De bakkerij heeft een stenen oven met oliestook. Voorheen werd de oven verwarmd met turf en takkenhout. Onder de oven is een ruimte waar pinda’s worden gebrand.

Als je de winkel in Westerwijtwerd binnenkomt, zie je links een toonbank. Hierop staat de weegschaal, een vitrinekastje met snoeprolletjes en een maggiblik waarin de bouillonblokjes worden bewaard.

Onder de toonbank is een vat waar stroop in zit. De klant komt zelf met een blikje en daarin wordt met een grote pollepel (slaif) de stroop in neergelaten. Naast de toonbank staat nog snoep (slik) in een standaard.
Aan de andere kant is een kleine toonbank.

Uitbreiding
In 1972 wordt aan de Trekweg in Middelstum de timmer­ fabriek van Rustema gekocht. Bij grote drukte gaat de productie van de eierkoek continu door van 7.00 tot 17.00 uur. Voor de pauzes komt het personeel dat in Westerwijtwerd werkt, naar Middelstum. Het is een heel gereis van Westerwijtwerd naar Middelstum en terug.

In 1975 wordt in de tuin in Westerwijtwerd een fabriek ge­bouwd. Door deze uitbreidingen is er opslag nodig. Aan de overkant van de weg wordt een pand gekocht. Daar komt de opslag van grote balen met kokos, dozen en boter voor de korstproductie.

In 1985 begint Vast Banket na aankoop van een bijna nieuwe, maar stilstaande fabriek op het industrieterrein bij Wester­ wijtwerd, genaamd Boerdam. De oude steenfabriek wordt helemaal ingericht om er te kunnen bakken. In plaats van stenen worden er nu koekjes gebakken.

Reorganisatie
In 2010 komt het bedrijf in handen van Aviateur Banket­ bakkerijen. Er volgt een grote reorganisatie, een grote groep personeel op diverse functies wordt ontslagen. Alle kantoor­ werkzaamheden worden nu vanuit Langbroek geleid. Maar… de eierkoeken en kokoskransen, waar Uilke Vast ooit mee begon, liggen 10 jaar later nog steeds in de winkel.

Titel

Ga naar de bovenkant