Van Beste Boksen tot Treffer Textiel

Van Beste Boksen tot Treffer Textiel

19,95 (incl. btw)

Vanaf  30 november leverbaar!
Van Beste Boksen tot Treffer Textiel
is een verhaal over een ondernemende familie in de Tubantiastraat in Enschede. Dankzij gedegen archiefonderzoek en vele originele foto’s en reclamemateriaal biedt het boek een zeldzame blik op het reilen en zeilen van een middelgroot textielbedrijf. Het boek beschrijft de opkomst, tegenslagen, groei en avonturen van Gebroeders Reysoo gedurende de twintigste eeuw. Het is de geschiedenis van een familiebedrijf dat drie generaties zou duren en het aanzien van de Tubantiastraat heeft bepaald.

In 1903 begint Hendrik Reijsoo een handeltje in textiel in de Enschedese Tubantiastraat. Samen met zijn broer Gerhard brengt hij zijn ‘beste boksen’ in gewiekste advertenties succesvol aan de man. Ze breiden hun assortiment uit met kruidenierswaren en kunnen binnen een paar jaar een nieuwe, veel grotere winkel bouwen. Hendriks zonen Henk en Ferdi helpen al jong mee in de winkel, maar willen geen kruidenier worden. In plaats daarvan leggen ze zich toe op de handel in textiel, eveneens onder de naam Gebroeders Reysoo. Ze bouwen een groothandel naast de kruidenierszaak, waar de stoffen liggen opgeslagen die ze bij verschillende Enschedese weverijen inkopen en doorverkopen aan handelaren in het hele land.

Lees onder verder bij het tabblad ‘beschrijving’

Artikelnummer: 101-BMR9789079742417 Categorieën: , , Tags: , , , , , ,

Extra informatie

Gewicht 250 g
Afmetingen 240 × 170 × 8 mm
ISBN

9789079742417

Auteur

Mark Reysoo

Omvang

88 pagina's

Uitvoering

hardcover, geheel in kleur met illustraties

Verschijning

30 november 2023

Beschrijving

Later beginnen ze onder de naam Confectie-ateliers Tubantia ook een japonnenfabriek, pal aan de overkant van de straat. Dat dreigt een totale mislukking te worden, maar mede dankzij de aanstelling van een bekwame bedrijfsleider, de Joodse modevakman Siegfried Hess, wordt de weg omhoog alsnog gevonden.

De Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed op Gebroeders Reysoo. De tot dan toe succesvolle japonnenfabriek verliest haar geweldige bedrijfsleider en de reputatie van de groothandel raakt besmet wegens vermeende collaboratie. Toch komt Gebroeders Reysoo die moeilijke tijd te boven en legt zich succesvol toe op confectie. Onder de naam Treffer Textiel brengen ze eigen kleding en huishoudgoed op de markt. Door een uitstekend netwerk van vertegenwoordigers, veel reclame en nieuwe vestigingen groeit de productie stormachtig.

De derde generatie rolt het merk over heel Nederland uit, maar moet halverwege de jaren zestig concluderen dat het familiebedrijf Gebroeders Reysoo niet zelfstandig kan blijven bestaan.

Titel

Ga naar de bovenkant