Technische gegevens:
ISBN: 978 90 79742 21 9
Formaat: 190 x 180 mm
Omvang: 80 pagina’s
Uitvoering: wir-o binding
in kleur
veel foto’s en recepten
Samenstelling: Carin van de Wal
Eindredactie: Henk van der Velde
Verkoopprijs 15,00

Snertkoken is een traditie en dat verdient een mooi Snertboek!

Op vrijdag 15 februari 2019 werd voor de 25e keer het WK Snert & Stamppotkoken gehouden in het Alfa-college Kluiverboom in Groningen.
Een speciale jubileum editie dit keer, want onderdeel van het programma van het WK was het bijschrijven van het Snertkoken als traditie in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Een gebeurtenis die de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan.
Dit was dan ook een goede reden om ’25 jaar Snertkoken’ door de jaren heen in beeld te brengen in een mooi boek!

Een terugblik, maar ook heel veel recepten!
We blikken natuurlijk terug op de 24 voorgaande edities, maar delen ook vooral heel veel recepten. Recepten van de winnaars van de vakjury, de publieksjury of gewoon bijzondere en altijd lekkere recepten die net buiten de prijzen vielen, maar waarmee de heerlijkste snert gekookt kan worden.

Snert of erwtensoep, een oeroude, maar levende traditie
Snert of erwtensoep wordt geassocieerd met winterse taferelen, schaatsen en vooral warmte en gezelligheid binnenshuis. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen en tegenwoordig ook naar de smaak van de tijd aangepast. Toch blijft de basis van het recept altijd overeind.

Het WK Snertkoken, een jaarlijks terugkerend initiatief van de Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, draagt er aan bij dat de erwtensoep een beleving wordt waar ook moderne elementen aan kunnen worden toegevoegd. Het gaat hier om een levende traditie.

Op dit moment in de tijd is er weer meer aandacht voor eerlijk en puur eten met ingrediƫnten uit de eigen omgeving, slowfood tegenover fastfood.
Dit zorgt ervoor dat er ook voor deze traditie meer aandacht is. De bijschrijving op de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is een belangrijke stimulans in het overdragen van deze traditie op de jongere generaties en de nieuwe Nederlanders.

Verschijning en presentatie: 15 februari 2019
Het boek werd gepresenteerd rond de middag, tijdens het WK Snert- en Stamppotkoken in het Alfa-college Groningen (locatie Kluiverboom). Wie aangegeven heeft het boek per post te willen ontvangen, zal het boek in de loop van week 8 (18 t/m 22 februari) thuisgestuurd krijgen.

Bestellen Snertboek
Download flyer Snertboek
Download persbericht