Architecten Van der Molen en Gelderloos

Architecten Van der Molen en Gelderloos

22,50 (incl. btw)

In het noorden van Nederland, met name in Groningen en Friesland in de periode tussen beide wereldoorlogen, zijn vele architecten werkzaam geweest die onderbelicht zijn gebleven.
Architecten Eppe van der Molen en Johannes Gelderloos zijn daar een goed voorbeeld van.

Auteur Bertus Fennema dook in hun oeuvre dat ruim 250 gerealiseerde werken omvat, waarvan het overgrote deel is te vinden in de provincie Groningen en een aantal in Friesland.

De architecten Van der Molen en Gelderloos waren afkomstig uit de provincie Groningen. Eppe van der Molen werd als zoon van een landarbeider geboren op 28 september 1891 in Kommerzijl. Hij werd timmerman en meubelmaker en doorliep de avondtekenschool in Grijpskerk, waarna hij zich in 1924 vestigde als architect in Visvliet. Johannes Gelderloos werd geboren op 22 november 1909 in Slochteren als zoon van een binnenschipper, maar hij groeide als kind op in Loppersum waar zijn vader toen tuinder was. Na de lagere school volgde hij de dagopleiding op de ambachtsschool in Appingedam en schoolde zich vervolgens tot “Bouwkundig-opzichter B.N.A.”. In 1932 kwam hij als jonge talentvolle “Opzichter-Teekenaar” in dienst bij Eppe van der Molen, waarmee hij eind 1934 een maatschap aanging.

Van der Molen had daarvoor al behoorlijk veel opdrachten uitgevoerd. Samen gingen zij verder onder de naam “Architectenbureau Van der Molen en Gelderloos te Visvliet”.

Het boek is in ieder geval te koop op de volgende adressen:
Visvliet:
Het Heirhuys, Heirweg 35, 9845 AB Visvliet, tel. 06-10933194
Grootegast:
Primera Grootegast, Hoofdstraat 100, 9861 AK Grootegast
(klik hier voor de openingstijden)
Zuidhorn:
Boekhandel Schoelier, Hoofdstraat 14, 9801 BX Zuidhorn
(klik hier voor de openingstijden)
Ezinge:
Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge
(klik hier voor de openingstijden)

Extra informatie

Gewicht 550 g
Afmetingen 220 × 220 × 20 mm
ISBN

9789079742370

Auteur

Bertus Fennema (Zuidhorn)

Fotograaf

Harry van der Werff (Zuidhorn)

Uitvoering

192 pagina's, geheel in kleur, genaaid gebonden (hardcover), met veel foto's en werklijst oeuvre

Verschijning

18 november 2022

Beschrijving

In de periode 1924-1944 hebben zij een omvangrijk oeuvre opgebouwd. De auteur heeft ongeveer 250 werken (nieuwbouw en verbouw) “boven water” gekregen, die allemaal in het boek worden genoemd. Het overgrote deel van de ontwerpen (plm. 190) bevindt zich in de provincie Groningen en een kleiner deel (plm. 60) in Friesland, vooral in de voormalige gemeenten Kollumerland c.a. en Oostdongeradeel. Hun werkgebied was geconcentreerd binnen een straal van ongeveer 15 kilometer rond Visvliet, maar zij hadden ook betekenisvolle opdrachten buiten die cirkel. Grijpskerk springt er uit met bijna 70 werken. Het dorp heeft in de jaren ‘20 en ’30 een gezicht gekregen, dat mede is gevormd door het architectenbureau uit Visvliet.

Het oeuvre is gevarieerd en bevat veel woonhuizen, van arbeiderswoningen tot villa’s, maar ook woon-winkelpanden, bedrijfspanden en verschillende boerderijen. De architecten waren erg creatief en veelzijdig. Versierende details, waaronder het metselwerk en glas-in-lood, zijn een vast onderdeel in hun ontwerpen. Het zijn twee architecten van naam die destijds als bouwmeesters zeer gewild waren.

Bertus Fennema uit Zuidhorn is de schrijver van het boek. Gedreven door zijn nieuwsgierigheid en belangstelling voor de architectuur en de maatschappelijke omstandigheden in de eerste helft van de 20ste eeuw, schreef hij al verschillende boeken over architecten in Groningen uit die periode. Ook in dit boek maakt hij uitstapjes naar de maatschappelijke context waarbinnen de architecten hun werk deden. Daarnaast beschrijft hij het interessante leven van beide architecten en laat hij ook enkele persoonlijke ervaringen tijdens zijn onderzoek zien. De titel “Veelzijdig in beeld” slaat dan ook

niet alleen op de architectuur, maar ook op alle andere aspecten in het boek.

De vele fraaie foto’s in het boek zijn gemaakt door Harry van der Werff uit Zuidhorn. Hij is een zeer ervaren fotograaf, die als hobbyist er al vanaf zijn jeugd plezier aan heeft beleefd om zowel kunstzinnig als realistische fotobeelden te maken.

Ga naar de bovenkant