Torentje Westerdijkshorn

Torentje Westerdijkshorn

15,00 (incl. btw)

Fons van Wanroij schreef dit boek op initiatief van de buurtvereniging Westerdijkshorn. Een boek over een daalders plekje tien kilometer boven de stad Groningen waar in de ijzertijd al mensen woonden.

De nederzetting kreeg zijn naam na de aanleg van de Wolddijk, toen ontstond het kerspel Dijkshorn (ca. 1250-1810) en wordt begrensd door de Oude Ae, Haandijk, Lageweg/Stationsstraat en OudeDijk/Thedemastraat.

Het werd een boek vol verhalen. Voor Westerdijkshorners, maar ook voor de vele wandelaars en fietsers die dagelijks Westerdijkshorn passeren. En voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Groningen.

De toren uit 1872 staat centraal in dit boek over:
– ijzige tijden,
– de vorming van het Groninger landschap,
– pioniers, ontginningen, welvaart en wateroverlast,
– de bouw van een kerk en een toren in de middeleeuwen,
– en een pastoor die afdroop na de reformatie,
– vijfenzeventig jaar later spijkerden boze katholieken de kerkdeur van het kerkje in Westerdijkshorn dicht, terwijl de dominee op de preekstoel stond te preken,
– het geheim van de klok van Westerdijkshorn,
– een dominee die kinderen in de Oude Ae doopte,
– diefstal, brand en een waterige liefdesgeschiedenis,
– een rondgang door de buurtschap anno 1972,
– de torenkoepel die de lucht inging
en nog veel meer…

Let op: het boek wordt in beperkte oplage gedrukt!
Daarom kun je het boek vooraf bestellen (en betalen), dan reserveren wij alvast een of meer boek(en) voor je.
Je krijgt bericht over de mogelijkheden om het boek op te halen (vanaf vrijdag 26 augustus 2022) of we versturen het per post als je dat hebt aangegeven (in de week van 29 augustus 2022).

Artikelnummer: 91-BN9789079742349 Categorieën: , Tags: , , , , , , , , , ,

Extra informatie

Gewicht 295 g
Afmetingen 170 × 240 × 6 mm
ISBN

9789079742349

Auteur(s)

Fons van Wanroij

Omvang

96 pagina's

Uitvoering

geheel in kleur, geïllustreerd, softcover

Verschijning

26 augustus 2022

Beschrijving

Festiviteiten rond de toren – Westerdijkshorn steekt de vlag uit!

Het gracieuze torentje van Westerdijkshorn is honderdvijftig jaar geworden. De Westerdijkshorners vieren dit jubileum op vrijdag 26 augustus en zaterdag 27 augustus met een boek, 3 fietsroutes en diverse festiviteiten rondom de toren.
Wie zin heeft in een feestje is welkom bij de toren en in de gezellig ingerichte theetuinen. De bewoners hebben een programma gemaakt voor die dag.

Op verschillende locaties zijn kleine concertjes, er is een verhalenverteller en in een schuur op de voormalige dorpswierde wordt een film vertoond. Die gaat over Westerdijkshorn in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

In de eeuwenoude weem van Westerdijkshorn is een expositie met schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken van de jarige toren en zijn directe omgeving. Daar zijn ook bijzondere ansichtkaarten, de fietsroutes en het boek over Westerdijkshorn vanaf de toren te koop.

Wie wil deelnemen aan een rondleiding door de buurt krijgt verhalen en anekdotes te horen over de geschiedenis van de buurtschap. Boer Jan en boerin Maartje organiseren een verrassende speurtocht kriskras door de buurt.

Albert Wester verzorgt workshops klokluiden voor jong en oud en kunstenaar Karel Buskes geeft een workshop ‘Toren schilderen’. Hij zet 15 schilderezels klaar voor wie mee wil doen. Wel aanmelden per e-mail: torenis150@gmail.com .Voor deze workshop vraagt de buurtvereniging een kleine vergoeding.

Voor de kinderen staat een springkussen in het weiland naast de toren. De workshop Nait broezen bie de hoezen biedt kinderen de mogelijkheid veelsoortige verkeersborden te maken en voor de kleintjes liggen torenkleurplaten klaar.

Vanaf 15 augustus vindt u bij het torentje van Westerdijkshorn een bord met daarop alle informatie over de activiteiten van 26 en 27 augustus.

Andere suggesties…

Titel

Ga naar de bovenkant