Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is
Het kan zomaar gebeuren. Wandelend langs de Schoolstraat of bij het boodschappen doen aan het Versplein in Bedum: opeens valt je oog op een bijzonder steentje in de bestrating: een zogenaamde Stolperstein of Struikelsteen. Deze kleine monumentjes zijn bedoeld als eerbetoon aan de 51 slachtoffers die in de vm gemeente Bedum vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De struikelstenen hebben de vorm van een kubus met een afmeting van 10 x 10 cm, daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of de fusilleerplaats.
Stolpersteine in de Gemeente Bedum, een wandel- en fietsroute
In de gemeente Bedum werden op 25 april 2018 de laatste struikelstenen gelegd. Vanaf 2012 zijn er in totaal 48 stenen en 3 gedenktekens op verschillende plaatsen gelegd. Dat gegeven was voor het Herdenkingscomité Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en Dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum de aanleiding om in samenwerking met VVV Bedum, de POORT naar Noord-Groningen een Wandel- en Fietsrouteboekje langs de Stolpersteine uit te geven. Hiermee willen we de herinnering aan de gevallenen tijdens de Razzia van 22 april 1944 en andere oorlogsslachtoffers levend houden en de route geeft alle slachtoffers een gezicht. Daarnaast is de brochure educatief voor de jeugd, maar ook een herinnering voor diegenen die de oorlog en de razzia hebben meegemaakt, opdat zoiets nooit meer gebeurt.
Het boekje bevat 3 routes (wandelen of fietsen) in Bedum, Onderdendam en in Zuidwolde-Noordwolde-Ellerhuizen-Noorderhoogebrug.
Het boekje kon worden gerealiseerd dankzij een bijdrage van het Loket Leefbaarheid. Met behulp van een duidelijke plattegrond kan de route worden gelopen of gefietst in de dorpen Bedum, Onderdendam, Zuidwolde, Noordwolde, Ellerhuizen en Noorderhoogebrug (destijds behorend bij de gemeente Bedum). Daarbij worden ook bijzondere herinneringen en gedenkwaardige plekken aan de donkere periode van 1940 – 1945 uitgelicht.