webwinkel

Momenteel is onze webwinkel gevuld met de producten die wij in de verkoop hebben.  Dit zijn voornamelijk onze eigen uitgaven, zoals wandel- en fietsroutes en (architectuur) boeken, maar ook producten van anderen, waar wij aan meegewerkt hebben.

Er zijn altijd wel een paar projecten die nog in ontwikkeling zijn, en dus ook nog niet zijn verschenen, deze vind je op de pagina in de steigers.
Op sommige van deze artikelen kan wel worden ingetekend.
Ook vind je daar de uitgaven van derden, waarvoor wij de vormgeving hebben verzorgd.

  • Deze set van 5 panorama kaarten in de serie Werelderfgoed Waddenzee, laten sfeerbeelden zien van ons mooie wad! Je ziet het Friese deel van het wad bij o.a. Harlingen, Holwerd en Paesens-Moddergat. De kaarten zijn ook los verkrijgbaar à € 1,50 per stuk.
  • Set ansichtkaarten van het Groningse wad, waaronder beelden gefotografeerd bij Rottumeroog en de Eemshaven. Sfeerbeelden van schelpen, een slakkenhuis, wadvogels en meer... Als set verkrijgbaar, maar ook apart te bestellen.
  • Architect Albert Wiersema

    15,00 (incl. btw)
    De inventarisatie van het oeuvre van architect Albert Wiersema maakte allerlei verborgen schatten uit het verleden zichtbaar, hoewel het om nog relatief jonge bouwwerken gaat. De door hem ontworpen gebouwen zijn fotogeniek en prachtig om te zien. Zijn werkgebied was vooral de (vm) gemeente Bedum en directe omgeving. Zijn netwerk bracht hem echter ook op andere plaatsen in Groningen en een enkele keer maakte hij een uitstapje buiten de provincie. Bijvoorbeeld voor twee kerken, één in Twijzel (1934) en één in Mariënberg (1952), en een school in Assen (1952). Zijn oeuvre bestaat uit ongeveer 250 werken.
  • Architect Berend Jager

    9,00 (incl. btw)
    Overzicht van het oeuvre van architect Berend Jager te Uithuizen (1884-1945). De uitgave toont de tentoongestelde panelen van de expositie in 2022 en geven een gedetailleerd beeld van de architectuur van Berend Jager in de periode van 1915 - 1940. Als extraatje is een wandelroute opgenomen langs panden van Berend Jager in Uithuizen. De expositie was een initiatief van Stichting DE KERK - Centrum Groninger Amsterdamse School in Onderdendam.
  • Architect Klaas Siekman

    22,50 (incl. btw)

    Architect Klaas Siekman Azn (1878-1958) te Zuidhorn - Vakman van formaat

    Klaas Siekman werd in Leegkerk geboren als zoon van een timmerman en kwam, na een grondige opleiding, in 1905 als waterbouwkundige in dienst bij het waterschap Westerkwartier. Daarna werd hij benoemd tot gemeente-opzichter bij een zestal gemeenten in het Westerkwartier en vestigde hij zich in 1907 als zelfstandig architect en waterbouwkundige in Zuidhorn. Meteen na zijn komst in Zuidhorn kwam er door zijn invloed een avondtekenschool voor ambachtslieden in Zuidhorn, waarvan hij directeur werd. Hij kreeg gedurende een periode van bijna veertig jaar meer dan driehonderd opdrachten voor het ontwerpen van bouwwerken en van infrastructurele werken zoals wegen, bruggen en waterwerken. Met zijn veelzijdige talenten en door een enorme werklust kwam dit alles tot stand.
  • Architect Sietze Veenstra

    18,50 (incl. btw)
    In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw was er in Groningen sprake van een aanmerkelijke bouwproductie. In Stad en Ommeland werden vele scholen, kerken, winkels, arbeiderswoningen en fabriekspanden gebouwd, en, niet te vergeten, het type woning dat we nu als “jaren dertig huis” kennen. Over tal van architecten uit deze periode is inmiddels een boek verschenen. Men denke aan Siebe Jan Bouma (Groningen), Egbert Reitsma (Groningen), Jo Boer (Groningen), Willem Reitsema Tzn. (Leens), Albert Wiersema (Bedum), Karst Zevenberg (Bedum), Klaas Prummel (Musselkanaal) en Jan Kruijer (Nieuwe Pekela). In dit rijtje hoort ook zeker Sietze Veenstra thuis, hij neemt met zijn ontwerpen een belangrijke plaats in onder de groep architecten die in de jaren dertig in Noord-Groningen actief waren.
  • In het noorden van Nederland, met name in Groningen en Friesland in de periode tussen beide wereldoorlogen, zijn vele architecten werkzaam geweest die onderbelicht zijn gebleven.
    Architecten Eppe van der Molen en Johannes Gelderloos zijn daar een goed voorbeeld van.
    Auteur Bertus Fennema dook in hun oeuvre dat ruim 250 gerealiseerde werken omvat, waarvan het overgrote deel is te vinden in de provincie Groningen en een aantal in Friesland. De architecten Van der Molen en Gelderloos waren afkomstig uit de provincie Groningen. Eppe van der Molen werd als zoon van een landarbeider geboren op 28 september 1891 in Kommerzijl. Hij werd timmerman en meubelmaker en doorliep de avondtekenschool in Grijpskerk, waarna hij zich in 1924 vestigde als architect in Visvliet. Johannes Gelderloos werd geboren op 22 november 1909 in Slochteren als zoon van een binnenschipper, maar hij groeide als kind op in Loppersum waar zijn vader toen tuinder was. Na de lagere school volgde hij de dagopleiding op de ambachtsschool in Appingedam en schoolde zich vervolgens tot “Bouwkundig-opzichter B.N.A.”. In 1932 kwam hij als jonge talentvolle “Opzichter-Teekenaar” in dienst bij Eppe van der Molen, waarmee hij eind 1934 een maatschap aanging. Van der Molen had daarvoor al behoorlijk veel opdrachten uitgevoerd. Samen gingen zij verder onder de naam “Architectenbureau Van der Molen en Gelderloos te Visvliet”. Het boek is in ieder geval te koop op de volgende adressen: Visvliet: Het Heirhuys, Heirweg 35, 9845 AB Visvliet, tel. 06-10933194 Grootegast: Primera Grootegast, Hoofdstraat 100, 9861 AK Grootegast (klik hier voor de openingstijden) Zuidhorn: Boekhandel Schoelier, Hoofdstraat 14, 9801 BX Zuidhorn (klik hier voor de openingstijden) Ezinge: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge (klik hier voor de openingstijden)
  • In het noorden van Nederland, met name in Groningen en Friesland in de periode tussen beide wereldoorlogen, zijn vele architecten werkzaam geweest die onderbelicht zijn gebleven.
    Ook de Groninger architecten Tamme van Hoorn en Jan Benninga horen in dat rijtje thuis.
    Auteur Hans Rümke dook in hun oeuvre dat ruim 200 gerealiseerde werken omvat, waarvan ca. 50 boerderijen. Tamme van Hoorn werd in 1886 geboren te Stitswerd, in een boerengezin. Hij was de vijfde van zes zonen. Vijf werden boer, maar Tamme volgde zijn eigen weg. Hij ging naar de ambachtsschool, daarna in de leer bij een timmerman en vervolgens in 1906-1908 bij architect Klaas Siekman in Zuidhorn. Van 1908-1911 volgde hij in Amsterdam de opleiding tot bouwkundig tekenaar aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers. Hij kreeg les van de vooraanstaande architect Willem Kromhout. In 1913 vestigt hij zich in Loppersum als compagnon van de legendarische aannemer-architect Oeds de Leeuw Wieland. Deze trok zich in 1917 terug en overleed in 1919. Jan Benninga, ook een boerenzoon, was in 1894 geboren te Meedhuizen. Ook hij ging na de ambachtsschool in de leer als timmerman en in 1913-1914 als tekenaar, eveneens bij Siekman. Tijdens een bijzonder verlof van de militaire dienst deed hij de schriftelijke cursus Technisch Briefonderwijs van het Polytechnisch Bureau PBNA te Arnhem, en slaagde in 1918 als Bouwkundig Opzichter en Teekenaar. Van 1919-1921 werkt hij in ’s Gravenhage bij de grote Nederlandse Aannemingsmaatschappij v/h H.F. Boersma. Deze firma bouwde eerder het Vredespaleis. In 1922 wordt Benninga gemeentearchitect voor Loppersum, Stedum, ’t Zandt en Nieuwolda. Hij gaat in Loppersum wonen en werken. In 1928 gaat hij ook in de wegenbouw, als technisch leider bij de Fa. D. van Drooge uit Harlingen, dat dan een bijkantoor in Loppersum krijgt. In 1930 heet dit bedrijf Noord Nederlandse Wegenbouw Maatschappij. Van Drooge, Benninga en ook Van Hoorn hebben elk eenderde van de aandelen. In 1930 richten zij het Architectenbureau Benninga & Van Hoorn op.
  • Boerderijen in-zicht

    9,00 (incl. btw)
    Inventarisatie van boerderijen in Amsterdamse School bouwstijl. Dit eerste deel behandelt het oostelijk deel van de gemeente Het Hogeland en het westelijk deel van de gemeente Eemsdelta in de periode 1918-1939. De expositie was een initiatief van Stichting DE KERK - Centrum Groninger Amsterdamse School in Onderdendam. De catalogus is een weergave van de tentoongestelde panelen van de expositie in 2023 en geven een goede indruk van de boerderijen uit het interbellum. Uitgelegd wordt hoe de waardebepaling van de boerderijen tot stand kwam en welke criteria gemeenten hanteren, welke zijn vastgesteld door Libau. Ook worden de verschillende typen boerderijen besproken. Later zullen ook het westelijk en oostelijk deel van de provincie Groningen worden geïnventariseerd.
  • Een prachtig geïllustreerd prentenboek met verhaaltjes over Evi, een muisje dat erg stoer en ondernemend is. Ze is nieuwsgierig naar de wereld om haar heen en zoekt élke dag het avontuur. Alleen of samen met haar vriendje Daan, het konijntje. Het zijn allemaal korte verhaaltjes met leuke tekeningen, bedoeld voor kinderen van 2-5 jaar, én voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s. Wij wensen jullie veel voorleesplezier!
  • Fons van Wanroij beschrijft de laatste jaren van de jonggestorven schilder Dick Ket (1902-1940). Hij verweeft de beschrijving over leven en werk van de kunstenaar met flarden persoonlijke geschiedenis. Zijn boek verbindt levensverhaal, beeldende kunst, literatuur, muziek en filosofie. Deze benadering resulteert in een andere kijk op het werk van Ket.
  • De ruilverkaveling van Sauwerd (1965-1911). Dit boek is samengesteld door de landinrichtingscommissie van de Dienst Landelijk Gebied, Provincie Groningen als naslagwerk. https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/ruilverkaveling-sauwerd-afgerond/
  • De Zummer van ’59

    15,00 (incl. btw)

    n Oogstverhoal oet noadoagen van herenboeren op t Hogelaand

    Ien 2019, persies sesteg joar noa dij waarme en dreuge zummer van 1959, schrift Bé Kuipers t verhoal van de dattienjoarege Nanko, zien olders en zien kammeroaden. Nanko waarkt ien 1959 veur t eerst ien grode vekaanzie op baauwboerderij van boer Diekhoezen op t Hogelaand, soamen mit zien pa, dij doar aarbaider is. Hai krigt ien zien jeugd en ook doar op boerderij te moaken mit leste restanten van t standsverschil tussen boeren en aarbaiders. En dat apmoal ien dij waarme, dreuge zummer van ’59. Aan t ènd van dij vekaanzie is doar t ienhoalen van t riebe koren dat op laand ien hokken staait, mit de draaigen van n dikke dunderbui. Doarbie gaait ter wat vrezelk mis mit ‘hijs’, n elektrische toakel-ienstelloatsie om t groan ien goulen te toakeln ien grode schuur van boerderij. Schriever geft doarbie n mooie schets van t boerenbedrief ien viefteger joaren op t Hogelaand, mit opkommende mechanizoatsie en hou aarbaiders doar dou tegenaan keken.
  • Grote delen van het Drentse landschap behoren tot de oudste en meest karakteristieke cultuurlandschappen van West-Europa. Hiervan is nog veel terug te vinden, maar ook hier heeft de tijd niet stilgestaan. Drenthe herbergt zijn verborgen cultuurschatten op de grens van oude en nieuwe landschappen. Dit boek (336 pagina's!) helpt u Drenthe, hét walhalla voor fietsers en wandelaars, te ontdekken; de cultuurschatten te vinden (dat gaat zeker lukken) en de gastvrijheid te ervaren.
  • De jarige toren, Westerdijkshorn steekt de vlag uit Even boven Groningen in een hoek van de oude Wolddijk vieren de Westerdijkshorners dit jaar de 150e verjaardag van hun ranke, gracieuze torentje. Dat torentje werd gebouwd naar een ontwerp van J. Maris, de beroemde huisarchitect van de industrieel Scholtens. In het kader van de festiviteiten presenteert de VVV Het Hogeland-Bedum bij de jarige toren een set van  drie fietsroutes (35-45-50 km) die vanaf het torentje in noordelijke, oostelijke en westelijke richting leiden. Fons van Wanroij bedacht ze en schreef de tekst. NoordPRoof Producties verzorgde de vormgeving, de routekaarten en de foto’s. Behalve de routebeschrijving wordt ook achtergrondinformatie gegeven over de geschiedenis en de bezienswaardigheden onderweg.
  • Dubbele kaart Fryslân boppe

    2,50 (incl. btw)
    Dubbele kaart, fotocollage met algemene Friese sfeerbeelden.
  • Dubbele kaart, mooi sfeerbeeld van het wad bij Holwerd.
  • Dubbele kaart, ondergaande zon bij de pier van Holwerd.
  • Dubbele kaart, sfeerbeeld van de kwelder bij de pier van Holwerd, vertrekpunt van de veerboot naar Ameland.
  • Dubbele kaart, sfeerbeeld van het wad, de kwelder bij Holwerd.
  • Dubbele kaart, sfeerbeeld meeuw bij de pier van Holwerd, vertrekpunt van de veerboot naar Ameland.
  • Dubbele kaart, sfeerbeeld Het wad in dromenland. Waddenzee met ondergaande zon bij Holwerd.
  • Dubbele kaart, het wad ten noorden van Ternaard, op de grens van de Waddenzee en het land. 'It Skoar' is een Friese benaming en kan worden vertaald als ‘kwelder, schor of oever’.
  • Dubbele kaart, het sad ten noorden van Ternaard, op de grens van de Waddenzee en het land. 'It Skoar' is een Friese benaming en kan worden vertaald als ‘kwelder, schor of oever’.

Titel

Ga naar de bovenkant