webwinkel

Momenteel is onze webwinkel gevuld met de producten die wij in de verkoop hebben.  Dit zijn voornamelijk onze eigen uitgaven, zoals wandel- en fietsroutes en (architectuur) boeken, maar ook producten van anderen, waar wij aan meegewerkt hebben.

Er zijn altijd wel een paar projecten die nog in ontwikkeling zijn, en dus ook nog niet zijn verschenen, deze vind je op de pagina in de steigers.
Op sommige van deze artikelen kan wel worden ingetekend.
Ook vind je daar de uitgaven van derden, waarvoor wij de vormgeving hebben verzorgd.

 • Architect Berend Jager

  9,00 (incl. btw)
  Overzicht van het oeuvre van architect Berend Jager te Uithuizen (1884-1945). De uitgave toont de tentoongestelde panelen van de expositie in 2022 en geven een gedetailleerd beeld van de architectuur van Berend Jager in de periode van 1915 - 1940. Als extraatje is een wandelroute opgenomen langs panden van Berend Jager in Uithuizen. De expositie was een initiatief van Stichting DE KERK - Centrum Groninger Amsterdamse School in Onderdendam.
 • In het noorden van Nederland, met name in Groningen en Friesland in de periode tussen beide wereldoorlogen, zijn vele architecten werkzaam geweest die onderbelicht zijn gebleven.
  Architecten Eppe van der Molen en Johannes Gelderloos zijn daar een goed voorbeeld van.
  Auteur Bertus Fennema dook in hun oeuvre dat ruim 250 gerealiseerde werken omvat, waarvan het overgrote deel is te vinden in de provincie Groningen en een aantal in Friesland. De architecten Van der Molen en Gelderloos waren afkomstig uit de provincie Groningen. Eppe van der Molen werd als zoon van een landarbeider geboren op 28 september 1891 in Kommerzijl. Hij werd timmerman en meubelmaker en doorliep de avondtekenschool in Grijpskerk, waarna hij zich in 1924 vestigde als architect in Visvliet. Johannes Gelderloos werd geboren op 22 november 1909 in Slochteren als zoon van een binnenschipper, maar hij groeide als kind op in Loppersum waar zijn vader toen tuinder was. Na de lagere school volgde hij de dagopleiding op de ambachtsschool in Appingedam en schoolde zich vervolgens tot “Bouwkundig-opzichter B.N.A.”. In 1932 kwam hij als jonge talentvolle “Opzichter-Teekenaar” in dienst bij Eppe van der Molen, waarmee hij eind 1934 een maatschap aanging. Van der Molen had daarvoor al behoorlijk veel opdrachten uitgevoerd. Samen gingen zij verder onder de naam “Architectenbureau Van der Molen en Gelderloos te Visvliet”. Het boek is in ieder geval te koop op de volgende adressen: Visvliet: Het Heirhuys, Heirweg 35, 9845 AB Visvliet, tel. 06-10933194 Grootegast: Primera Grootegast, Hoofdstraat 100, 9861 AK Grootegast (klik hier voor de openingstijden) Zuidhorn: Boekhandel Schoelier, Hoofdstraat 14, 9801 BX Zuidhorn (klik hier voor de openingstijden) Ezinge: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge (klik hier voor de openingstijden)
 • Let op: Het boek wordt op vrijdag 3 mei gepresenteerd in Loppersum. Bestellingen worden pas vanaf deze datum uitgeleverd! ----------------------------------------------------------------------------------- In het noorden van Nederland, met name in Groningen en Friesland in de periode tussen beide wereldoorlogen, zijn vele architecten werkzaam geweest die onderbelicht zijn gebleven.
  Ook de Groninger architecten Tamme van Hoorn en Jan Benninga horen in dat rijtje thuis.
  Auteur Hans Rümke dook in hun oeuvre dat ruim 200 gerealiseerde werken omvat, waarvan ca. 50 boerderijen. Tamme van Hoorn werd in 1886 geboren te Stitswerd, in een boerengezin. Hij was de vijfde van zes zonen. Vijf werden boer, maar Tamme volgde zijn eigen weg. Hij ging naar de ambachtsschool, daarna in de leer bij een timmerman en vervolgens in 1906-1908 bij architect Klaas Siekman in Zuidhorn. Van 1908-1911 volgde hij in Amsterdam de opleiding tot bouwkundig tekenaar aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers. Hij kreeg les van de vooraanstaande architect Willem Kromhout. In 1913 vestigt hij zich in Loppersum als compagnon van de legendarische aannemer-architect Oeds de Leeuw Wieland. Deze trok zich in 1917 terug en overleed in 1919. Jan Benninga, ook een boerenzoon, was in 1894 geboren te Meedhuizen. Ook hij ging na de ambachtsschool in de leer als timmerman en in 1913-1914 als tekenaar, eveneens bij Siekman. Tijdens een bijzonder verlof van de militaire dienst deed hij de schriftelijke cursus Technisch Briefonderwijs van het Polytechnisch Bureau PBNA te Arnhem, en slaagde in 1918 als Bouwkundig Opzichter en Teekenaar. Van 1919-1921 werkt hij in ’s Gravenhage bij de grote Nederlandse Aannemingsmaatschappij v/h H.F. Boersma. Deze firma bouwde eerder het Vredespaleis. In 1922 wordt Benninga gemeentearchitect voor Loppersum, Stedum, ’t Zandt en Nieuwolda. Hij gaat in Loppersum wonen en werken. In 1928 gaat hij ook in de wegenbouw, als technisch leider bij de Fa. D. van Drooge uit Harlingen, dat dan een bijkantoor in Loppersum krijgt. In 1930 heet dit bedrijf Noord Nederlandse Wegenbouw Maatschappij. Van Drooge, Benninga en ook Van Hoorn hebben elk eenderde van de aandelen. In 1930 richten zij het Architectenbureau Benninga & Van Hoorn op.
 • Boerderijen in-zicht

  9,00 (incl. btw)
  Inventarisatie van boerderijen in Amsterdamse School bouwstijl. Dit eerste deel behandelt het oostelijk deel van de gemeente Het Hogeland en het westelijk deel van de gemeente Eemsdelta in de periode 1918-1939. De expositie was een initiatief van Stichting DE KERK - Centrum Groninger Amsterdamse School in Onderdendam. De catalogus is een weergave van de tentoongestelde panelen van de expositie in 2023 en geven een goede indruk van de boerderijen uit het interbellum. Uitgelegd wordt hoe de waardebepaling van de boerderijen tot stand kwam en welke criteria gemeenten hanteren, welke zijn vastgesteld door Libau. Ook worden de verschillende typen boerderijen besproken. Later zullen ook het westelijk en oostelijk deel van de provincie Groningen worden geïnventariseerd.
 • Een prachtig geïllustreerd prentenboek met verhaaltjes over Evi, een muisje dat erg stoer en ondernemend is. Ze is nieuwsgierig naar de wereld om haar heen en zoekt élke dag het avontuur. Alleen of samen met haar vriendje Daan, het konijntje. Het zijn allemaal korte verhaaltjes met leuke tekeningen, bedoeld voor kinderen van 2-5 jaar, én voor papa’s en mama’s, opa’s en oma’s. Wij wensen jullie veel voorleesplezier!
 • HET IS

  17,00 (incl. btw)
  woorden schilderen werkelijkheden kleur ritme en bestaan
 • Ik schilder met woorden

  17,00 (incl. btw)
  woorden wandelden mijn schilderijen binnen gingen een verbond aan en gaven mij een stem die ik in deze bundel laat klinken... Vijfentwintig gedichten, waarvan 3 in het Gronings, waarin Heleen van der Tuin gedachten in gedichten heeft gevat. Heleen is meer bekend van haar beeldend werk, een indrukwekkend ouevre in olieverf, acryl en zeefdruk. De gedichten zijn vergezeld van fragmenten uit de schilderijen van Heleen. Vriend en liefhebber van haar werk, Wout van Bekkum, schrijft in zijn voorwoord: "En nu zijn er de gedichten. Heleen heeft ze niet geschreven, maar geschilderd. Zij schildert met woorden. Haar woorden schikken zich naar haar verbeelding – die is sterker en dat is haar kunst. Haar pen en kwast zijn één."
 • Torentje Westerdijkshorn

  15,00 (incl. btw)
  Fons van Wanroij schreef dit boek op initiatief van de buurtvereniging Westerdijkshorn. Een boek over een daalders plekje tien kilometer boven de stad Groningen waar in de ijzertijd al mensen woonden. De nederzetting kreeg zijn naam na de aanleg van de Wolddijk, toen ontstond het kerspel Dijkshorn (ca. 1250-1810) en wordt begrensd door de Oude Ae, Haandijk, Lageweg/Stationsstraat en OudeDijk/Thedemastraat. Het werd een boek vol verhalen. Voor Westerdijkshorners, maar ook voor de vele wandelaars en fietsers die dagelijks Westerdijkshorn passeren. En voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Groningen. De toren uit 1872 staat centraal in dit boek over: - ijzige tijden, - de vorming van het Groninger landschap, - pioniers, ontginningen, welvaart en wateroverlast, - de bouw van een kerk en een toren in de middeleeuwen, - en een pastoor die afdroop na de reformatie, - vijfenzeventig jaar later spijkerden boze katholieken de kerkdeur van het kerkje in Westerdijkshorn dicht, terwijl de dominee op de preekstoel stond te preken, - het geheim van de klok van Westerdijkshorn, - een dominee die kinderen in de Oude Ae doopte, - diefstal, brand en een waterige liefdesgeschiedenis, - een rondgang door de buurtschap anno 1972, - de torenkoepel die de lucht inging en nog veel meer… Let op: het boek wordt in beperkte oplage gedrukt! Daarom kun je het boek vooraf bestellen (en betalen), dan reserveren wij alvast een of meer boek(en) voor je. Je krijgt bericht over de mogelijkheden om het boek op te halen (vanaf vrijdag 26 augustus 2022) of we versturen het per post als je dat hebt aangegeven (in de week van 29 augustus 2022).
 • Vanaf  30 november leverbaar! Van Beste Boksen tot Treffer Textiel is een verhaal over een ondernemende familie in de Tubantiastraat in Enschede. Dankzij gedegen archiefonderzoek en vele originele foto’s en reclamemateriaal biedt het boek een zeldzame blik op het reilen en zeilen van een middelgroot textielbedrijf. Het boek beschrijft de opkomst, tegenslagen, groei en avonturen van Gebroeders Reysoo gedurende de twintigste eeuw. Het is de geschiedenis van een familiebedrijf dat drie generaties zou duren en het aanzien van de Tubantiastraat heeft bepaald.

  In 1903 begint Hendrik Reijsoo een handeltje in textiel in de Enschedese Tubantiastraat. Samen met zijn broer Gerhard brengt hij zijn ‘beste boksen’ in gewiekste advertenties succesvol aan de man. Ze breiden hun assortiment uit met kruidenierswaren en kunnen binnen een paar jaar een nieuwe, veel grotere winkel bouwen. Hendriks zonen Henk en Ferdi helpen al jong mee in de winkel, maar willen geen kruidenier worden. In plaats daarvan leggen ze zich toe op de handel in textiel, eveneens onder de naam Gebroeders Reysoo. Ze bouwen een groothandel naast de kruidenierszaak, waar de stoffen liggen opgeslagen die ze bij verschillende Enschedese weverijen inkopen en doorverkopen aan handelaren in het hele land.

  Lees onder verder bij het tabblad 'beschrijving'
 • Dubbel-DVD met boekje, speelduur ruim 4 uur, voice-over en een deel van de interviews Gronings gesproken (waar nodig Nederlands ondertiteld). De serie Verborgen Verhalen gaat over het dagelijks leven in de jaren '30, '40 en '50 in de provincie Groningen. In twaalf afleveringen halen ‘oudere’ Groningers herinneringen op aan hun jeugd, hun werk, hun school of hun liefdesleven. Elke aflevering heeft een eigen thema, variërend van visserij in Zoutkamp tot het leven van kunstschilderes in de stad Groningen. De serie is zoveel mogelijk opgenomen op passende locaties, zoals in oude scholen, op een turfschip of in een kerk. De aanvullende beelden uit het archief maken het beeld compleet. Met prachtige oude beelden uit diverse archieven en nooit eerder vertoonde zwart-wit beelden van Zoutkamp (uit particulier bezit). Scroll naar onderen voor de onderwerpen, zie 'beschrijving'.
 • Deze set van 5 panorama kaarten in de serie Werelderfgoed Waddenzee, laten sfeerbeelden zien van ons mooie wad! Je ziet het Friese deel van het wad bij o.a. Harlingen, Holwerd en Paesens-Moddergat. De kaarten zijn ook los verkrijgbaar à € 1,50 per stuk.
 • Set ansichtkaarten van het Groningse wad, waaronder beelden gefotografeerd bij Rottumeroog en de Eemshaven. Sfeerbeelden van schelpen, een slakkenhuis, wadvogels en meer... Als set verkrijgbaar, maar ook apart te bestellen.
 • Geschiedenis Noordwolde

  25,00 (incl. btw)

  Feiten en verhalen uit de geschiedenis van Noordwolde

  Ken je het verhaal van: • Dat veen wat verdwenen is? • Die boer die geen brood meer zag in graan? • Dat loug zonder Groningers? • Die dominee met losse handjes? • De gevelsteen die in de verkeerde muur zit? • Die ijsvereniging zonder ijs? Tussen Stad en Ommeland staat een markante toren. Daarin hangt een grote klok uit 1597 waarop de naam van het dorp staat: Nordtweld. Dat dorp is in de tussentijd minstens zo veel veranderd als de plaatsnaam. In het boek Feiten en verhalen uit de geschiedenis van Noordwolde komen al die veranderingen aan bod. Dit veelzijdige werk beschrijft de ruimtelijke en sociale ontwikkeling van Noordwolde in de afgelopen honderden jaren.

  Presentatie en afhalen

  Let op! Het boek verschijnt op zaterdag 7 mei a.s. en wordt pas uitgeleverd vanaf 14.00 uur. Je bent op zaterdag 7 mei en/of zondag 8 mei tussen 14.00 - 17.00 uur welkom om het boek af te halen in Dorpshuis De Woldstee Noordwolde. Er is dan ook een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Noordwolde.
 • Geschiedenis van Middelstum

  10,00 (incl. btw)
  Aan de hand van 350 vragen én antwoorden wordt de geschiedenis van de voormalige Gemeente Middelstum stukje bij beetje ontrafeld. Wat stond er bijvoorbeeld in 't Malle Kostersboekje,  wie of wat is de 'smakhak van de Delleweg', van wanneer dateert een bepaalde stichting (een dorpsgarnituur, maar geen bitterballen), waar ligt Toptil en wie waren de Loatbluiers. Een mooi boek om je kennis te vergroten in de wintermaanden, laat die pubquiz maar komen!  
 • Knikkeren in spertijd

  12,50 (incl. btw)
  Meile Bakker blikt terug op zijn lagere schooltijd, die grotendeels samenvalt met de Tweede Wereldoorlog. Het boek speelt zich voornamelijk af in Noord-Groningen, een landelijk gebied, waarin de bezetting niettemin diepe sporen trekt. Ook Middelstum betaalt een zware tol: joden worden afgevoerd om nooit meer terug te komen, mensen vermoord om hun verzetswerk, of door wraakacties. Als de bevrijding eindelijk gloort, wordt ook het gezin Bakker door verdriet getroffen.  
 • Aanbieding!

  Winkeltjesboek Middelstum

  Oorspronkelijke prijs was: €25,00.Huidige prijs is: €20,00. (incl. btw)
  Winkeltjesboek Middelstum In 2016 is er vanuit de Historische Vereniging een werkgroep gevormd die heeft uitgezocht waar in voormalig gemeente Middelstum winkels waren gevestigd. Een paar winkelpanden zijn er nog, maar hebben nu een andere functie. Andere zijn geheel verdwenen. En nu is het boek, bij iedereen beter bekend als Winkeltjesboek Middelstum, een feit. ‘Koop elders niet wat Middelstum u biedt’, een slogan uit de jaren '70 van de vorige eeuw. Maar nu opnieuw zeer actueel, onder de noemer ‘Wees loyaal, koop lokaal’. Let op bij bestellen van het boek: Er zijn verschillende afhaal mogelijkheden voor het 'Winkeltjes boek' kies tijdens het bestelproces de gewenste optie. De gekozen optie vind je terug op de bevestiging die je per mail ontvangt! Het boek werd gepresenteerd op zaterdag 28 augustus jl. Afhankelijk van de door u gekozen optie kunt u het boek afhalen bij degene waar u de bon heeft ingeleverd. Heeft u via deze webwinkel besteld en gekozen voor toezending per post, dan wordt het boek in week 34 (23 t/m 27 augustus) naar u toegestuurd. Lees verder bij 'beschrijving' voor meer informatie over de inhoud van het boek.
 • De ruilverkaveling van Sauwerd (1965-1911). Dit boek is samengesteld door de landinrichtingscommissie van de Dienst Landelijk Gebied, Provincie Groningen als naslagwerk. https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsartikel/ruilverkaveling-sauwerd-afgerond/
 • Overgebleven

  15,00 (incl. btw)
  Veertig impressies in woord en beeld van in tijd en ruimte overgebleven ‘voorwerpen’, gebouwen en landschapselementen in het Groninger landschap. Fons van Wanroij en Geert Schreuder namen het thema overgebleven als uitgangspunt, bleven dicht bij huis en bestudeerden veertig in tijd en ruimte overgebleven ‘voorwerpen’, gebouwen en landschapselementen in Stad en Ommelanden. "De veertig getekende en beschreven objecten verbergen verhalen over het boeiende verleden van onze provincie. Dit boek is een ongewone ontdekkingstocht in een gebied dat we dachten te kennen. Maar het Groninger landschap is, zoals de mensen die er al eeuwen wonen, geen open boek. We hebben het opnieuw en op een andere manier leren kennen. Neem de tijd, lezer en sta stil bij wat overbleef. Wij verwachten dat u na lezing van onze beeldende en geschreven impressies anders naar uw Groninger Landschap gaat kijken." Lees meer over de inhoud bij de beschrijving onder de afbeelding... Wandel- en fietsroutes Naar aanleiding van de impressies haken we aan op bestaande routes of zetten we zelf routes uit. Als je hiervoor interesse hebt, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
 • Vogels in Groningen

  29,00 (incl. btw)
  Vogels in Groningen, naslagwerk over meer dan 400 soorten waargenomen vogels, voor vogelaars, wetenschappers en natuurliefhebbers. Groningen heeft ten opzichte van de rest van Nederland een streepje voor, want hier vind je veel unieke natuurgebieden waar vogels nog rust en ruimte hebben. Denk aan de Dollard, de Punt van Reide, Nieuwe Statenzijl, het Lauwersmeergebied en de onbewoonde (en niet toegankelijke) waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog. Dat geldt ook voor de grootschalige open akkerbouwgebieden in het Oldambt, de graanschuur van het noorden, waar de Grauwe Kiekendief het erg naar zijn zin heeft. Nergens in Nederland komt deze roofvogel zoveel voor als hier.
 • Voor vele Groningers zijn de lekkernijen van Vast Banket een begrip. Het verhaal van Vast Banket begint op 1 april 1946. Dan nemen Uilke Vast en zijn vrouw Jantje Johanna Maria Vast-Stalman in Westerwijtwerd de bakkerij met winkel en bakfiets over van bakker Boelema. Frouk Vast liep al jaren rond met het idee om het verhaal van vader en moeder Vast eens op papier te zetten. Aan de hand van allerlei artikelen die van haar vader Uilke zijn geweest, heeft zich het verhaal gevormd. Gaandeweg heeft ook broer Stoffer een bijdrage geleverd en zijn er oud­-werknemers geïnterviewd. Verder bevat het boek enige hoofdstukken met foto’s van personeelsleden en ­feestjes.
 • Architect Klaas Siekman

  22,50 (incl. btw)

  Architect Klaas Siekman Azn (1878-1958) te Zuidhorn - Vakman van formaat

  Klaas Siekman werd in Leegkerk geboren als zoon van een timmerman en kwam, na een grondige opleiding, in 1905 als waterbouwkundige in dienst bij het waterschap Westerkwartier. Daarna werd hij benoemd tot gemeente-opzichter bij een zestal gemeenten in het Westerkwartier en vestigde hij zich in 1907 als zelfstandig architect en waterbouwkundige in Zuidhorn. Meteen na zijn komst in Zuidhorn kwam er door zijn invloed een avondtekenschool voor ambachtslieden in Zuidhorn, waarvan hij directeur werd. Hij kreeg gedurende een periode van bijna veertig jaar meer dan driehonderd opdrachten voor het ontwerpen van bouwwerken en van infrastructurele werken zoals wegen, bruggen en waterwerken. Met zijn veelzijdige talenten en door een enorme werklust kwam dit alles tot stand.
 • Routegids met 3 fietsroutes en 1 autoroute langs garages, gebouwd in Amsterdamse School bouwstijl (1920-1940) in de Groninger Ommelanden. Bij iedere plaats is het adres van de garage aangegeven, dit kan afwijken van de knooppuntenroute. Over alle garages langs de routes zijn foto’s en informatie te vinden. Wij nodigen je van harte uit om de panden aan de hand van de beschrijving te bewonderen. De eigenaren zijn ervan op de hoogte dat hun pand deel uitmaakt van deze routes. Ze kijken dus niet vreemd op van mensen die naar hun pand staren met een boekje in de hand. Houd echter wel rekening met de privacy van de bewoners. Betreed het erf niet zonder toestemming.
 • De jarige toren, Westerdijkshorn steekt de vlag uit Even boven Groningen in een hoek van de oude Wolddijk vieren de Westerdijkshorners dit jaar de 150e verjaardag van hun ranke, gracieuze torentje. Dat torentje werd gebouwd naar een ontwerp van J. Maris, de beroemde huisarchitect van de industrieel Scholtens. In het kader van de festiviteiten presenteert de VVV Het Hogeland-Bedum bij de jarige toren een set van  drie fietsroutes (35-45-50 km) die vanaf het torentje in noordelijke, oostelijke en westelijke richting leiden. Fons van Wanroij bedacht ze en schreef de tekst. NoordPRoof Producties verzorgde de vormgeving, de routekaarten en de foto’s. Behalve de routebeschrijving wordt ook achtergrondinformatie gegeven over de geschiedenis en de bezienswaardigheden onderweg.
 • Het jaar 2016 stond in het teken van 100 jaar Amsterdamse School. In Amsterdam zijn hieraan gedurende het hele jaar diverse activiteiten en een tentoonstelling gewijd, maar dit onderwerp blijft altijd boeien. In het kader van Open Monumentendag heeft VVV Het Hogeland – Bedum, samen met de dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang, Bouwzaken vm Gemeente Bedum en NoordPRoof Producties een bijzondere wandelroute uitgezet in Bedum rond het thema Amsterdamse School architectuur. Want in Bedum (sinds 2019 behorend tot de Gemeente Het Hogeland) zijn veel bouwwerken in deze bouwstijl te bewonderen. Zoveel zelfs, dat er een heel boek mee gevuld zou kunnen worden.

Titel

Ga naar de bovenkant